Baka

Jesper och Eriks hemsida

 

BAKA

 

 

Baka är roligt och ganska lätt. Här kommer recept på väldigt goda mandelskorpor. De roliga formarna går att beställa från Formina på Kalvsund, http://www.formina.se. De har många olika roliga kakformar.

 

Dessa goda mandelskorpor håller länge men tar slut fort eftersom de är så goda!

 

Här är receptet

 

75 gr smör

3,5 dl socker

3 ägg

200 gr mandel

7,5 del mjöl

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

rivet apelsinskal från en halv apelsin

 

Hacka mandlarna grovt. Rosta dem lätt i en stekpanna, passa noga så att de inte bränns. Blanda smör och socker i matberedaren. Ta i äggen ett i taget. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och blanda det med den övriga smeten. Sist tar du i mandel och apelsin. Degen blir fin och elastisk. Kavla ut plattor ca 1 cm höga, tryck ut kakor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda på 175 grader i ugnen i ca 15 minuter. passa noga. Det tar olika lång tid beroende på hur tjocka du har gjort kakorna. Ta ut kakorna, sänk värmen till 100 grader, sätt in ugnen igen och torka i ca 45 minuter. Om du vill kan du garnera med kakpynt!

 

 

 

KOLAKAKOR

 

Kolakakor är jättegoda och lätta baka, ännu roliga blir det om du bakar dem med fina formar från formina. Här har jag gjort ankare.

 

På http://formina.se kan se hur man köper formarna!

 

 

Recept

 

100 gr smör

1dl socker

1 matsked vaniljsocker

1 matsked sirap

2 1/2 dl vetemjöl

1 tesked bakpulver

 

Sätt på ugnen på 175 grader. Blanda smör och socker i en matberedare eller med elvisp. Blanda i de övriga ingredienserna. Bäst är det det om smöret är kallt och du skär det i småbitar innan du börjar. Kavla ut degen till en platta ca 1 cm tjock, ta ut kakorna med mått och lägg på bakplåtsppapper på en plåt.Grädda i mitten på ugnen 10-12 min, passa så de bränner sig. Sedan är det bara att mumsa på.

Copyright © All Rights Reserved.