Djur och natur

Jesper och Eriks hemsida

 

 

Djur och natur

Valar och pelikaner i Sverige?

 

På denna sida kommer du att kunna läsa om olika djur som finna i vår natur. Du har kanske sett dem flera gånger men inte tänkt så mycket på vad det är. Andra är lite svårare att se och man behöver spana på de rätta ställena.

 

Visste du att vi har en val i Sverige som man kan se ute vid våra kuster? Det är tumlaren och det är väldigt spännande att se tumlare.

 

Skarven är en fågel som blivit ganska vanlig är sorts pelikanfågel.

 

Maneter - vad är egentligen en manet och varför finns de alls?

 

 

Mareld

 

Mareld är spännande. Det är en alg som blir självlysande när den blir rädd och behöver försvara sig. Den lyser för att skrämma iväg fiskar och andra saker som vill äta den. Algen försökar sig när det blir varmt i vattnet och dessutom behöver det vara mörkt för att att man skall se att lyser. Därför ser man mareld mest i augusti månad.

 

Mareld ser cool ut, som något ur en tecknad film. När du tror att månstrålarna ramlat ned i vattnet och blivit kvar där, då är det mareld du ser.

 

Om du inte får vara uppe till det blivit riktigt mörkt, kan pröva att ta med en hink med havsvatten in i ett mörkt rum och vispa runt i vattnet. Om det lyser i vattnet, då är det mareld.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © All Rights Reserved.