Krabbfiske

Jesper och Eriks hemsida

 

 

Krabbfiske

Om du ofta besöker västkusten eller kanske kommer från västkusten har du säkert fiskat krabbor många gånger och har du aldrig fiskat krabbor har du något roligt att se fram emot.

 

Strandkrabbor lever bland stenar och i tången. Du ser dem inte så lätt eftersom de gömmer sig i under stenar och i tången. Många djur tycker om att äta krabbor trots att de har ett hårt skal och det är därför de gömmer sig. Fiskmåsar, trutar och många olika sorters fiskar äter krabbor. Krabborna behöver också äta själva. Vanligtvis äter de på natten, men det är lätt att locka fram dem med en matbit även på dagen.

 

I många affärer kan man köpa fina krabbspö men det behövs egentligen inte. Ta ett snöre, sätt en klädnypa längst ner, nyp fast en bit fiskrens eller en mussla och sänk ned klädnypan i tången eller bland stenar vid en brygga. Om snöret blir för lätt kan du också försöka binda fast en sten så att det sjunker. Nu är det bara att ligga på mage på bryggan och vänta. Snart kommer krabborna krypande. Vänta tills krabban börjat äta och sitter fast ordentligt, då kan du hala upp lungt och fint. Släpp ned krabban i en hink med vatten. Om du tror att du skall tappa krabban, kan du också använda en hov.

 

Krabbor är inte så snälla mot varandra, så det är bra om du har större krabbor i en hink och mindre i en annan. Krabbor tycker heller inte om värme, så ställ hinkarna i skuggan.

 

När du fiskat klart och tittat klart på krabborna måste du släppa i dem igen. Många tycker det är kul att ordna krabbrace. Det kan man göra, bara man är säker på att krabborna kommer tillbaka i vattnet utan att skada sig. Det bästa är att ordna krabbrace på en klippa eller på en sandstrand. Det är kul att fiska krabbor och att titta på dem men de är levande djur och man skall vara snäll emot dem.

 

Vill du veta mer om strandkrabbor kan du läsa på www.vattenkikaren.se

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © All Rights Reserved.