Snorkling

Jesper och Eriks hemsida

 

Snorkling

Att snorkla är kul! Allt man ser under vattnet är helt annorlunda. Det finns en hel värld att upptäcka under ytan.

 

Under vattnet ser man många spännande fiskar, snäckor, växter, konstiga saker som folk har tappat. Du kanske t o m hittar en skatt. Det är roligt att bara titta på allt man ser, ta upp det en stund och sedan lägga tillbaks det. Vill man läsa lite om det kan man låna böcker på biblioteket.

 

På flera ställen i Sverige finns också snorkelleder. Det är som en stig under vattnet. Om du snorklar längs leden, kan du ta upp skyltar som ligger på botten och läsa om det du ser. Det finns snorkelleder bland annat på Stora Amundön i Göteborg och på Kosteröarna.

 

Det finns några väldigt viktiga saker att tänka på innan du börjar:

 

 • Man måste alltid var två och man måste hålla ihop
 • Snorkla intill land eller på grunt vatten
 • Ha helst en vuxen med som sitter på land eller i en båt
 • Du måste kunna simma ordentligt för att pröva att snorkla

   

  Har du aldrig testat att snorkla, är det bra att börja träna med bara cyklopet. Tänk på att det skall smita åt ordentligt och att inte något hår kommer emellan, annars kan det läcka in vatten. För att glaset inte skall imma igen är det bra om du tvättar det med vatten eller saliv alldeles innan du börjar. Första steget är att gå på grunt vatten och doppa ner huvudet och titta genom cyklopet. När du vant dig med hur det fungerar, kan du pröva att simma men tänk på att vara på platser där du lätt kan ställa dig.

  Du kan inte andas med näsan när du har cyklop på dig. Om du simmar med bara cyklop får du därför lyfta upp huvudet och andas.

   

  När du har vant dig med cyklopet är det dags att börja använda snorkel. Det är mycket svårare. Det är lätt att få in vatten i snorkeln. Snorkeln måste sitta rakt upp så att den inte tar in vattnen. Kom ihåg att andas långsamt och lugnt om du använder snorkel. Detta för att du inte skall få en kallsup om det plötsligt kommer in vatten i snorkeln.

   

  Simfötter ser kul ut på land och det är lätt att tro att det går bättre med simfötter. Verkligheten är att det blir svårare. Dyrt är det också. Strunta i simfötter tills du är så stor att du skall simma riktigt långt.

Copyright © All Rights Reserved.